Belépés
yulchee.blog.xfree.hu
"Ráleltem egyfajta nyugalomra, egy új érettségre... Nem éreztem magam jobbnak vagy erősebbnek másoknál, csak hirtelen nem számított hogy mások szeret... Hódiné Gabi
1955.09.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A másik Télapó
  2007-12-06 15:54:00, csütörtök
 
   
 



Lázár Ervin
A másik Télapó

- Apu, te most ideülsz a ládára!
- Dehogy ülök! Eszem ágában sincs!
- De amikor játszunk!
- Játszunk? Ezt eddig nem tudtam. És miért kellene nekem a ládára ülnöm?
- Mert te leszel a szegényember.
Na persze - gondolom -, mi sem jellemzőbb a szegényemberekre, mint hogy ládán ülnek.
- És te mi leszel?
- Én a Télapó.
Ez nagyszerű! Igazán rám férne már egy kis ajándék. Leülök a ládára. Szegényember vagyok.
Télapó előrenyújtja a kezét, és vészjóslóan búg. Úgy látszik, ez egy búgócsigával ötvözött Télapó.
- Remélem, Télapó, jó nehéz a puttonyod - mondom bizakodva.
Abbahagyja a búgást, a kezét leereszti.
- Milyen puttonyom?
- Amiben az ajándékokat hozod.
- Ááá - nevet a tudatlan szegényembereknek kijáró fölénnyel -, én nem az a Télapó vagyok. A másik!
- A másik? Melyik?
Újra búgni kezd, a keze fönn. Búgás közben mondja... mit mondja?!... sziszegi:
- Ebben a zsebemben - a jobb zsebére üt - van a jég meg hó - a bal zsebére üt -, ebben a hideg, téli szelek - egyik mellényzseb -, ebben van a dér - másik mellényzseb -, ebben meg a zúzmaranéni.
Én oktondi! Még hogy búgócsiga?! Nyilván a hideg téli szelek búgnak a zsebében. Vagy a zúzmaranéni. Egy zúzmaranénitől minden kitelik.
A konyhában érezhetően csökken a hőmérséklet, a födőtartón egy piros födő fázósan megrezzen. Összébb húzom magamon az ingem.
- Még szerencse, hogy nincs több zsebed - mondom, és vacogok egy kicsit.
- Ne beszélj annyit, szegényember - süvíti Télapó -, mert kieresztem a jégt és a hót.
Nem is tétovázik: kiereszti. Szép nagy pelyhekben hullani kezd a hó, a mosogatón és a gázcsöveken hegyes jégcsapok híznak. Didergek.
- Ha ezt előre mondod, melegebben felöltözöm.
Télapó kutyába se vesz, a másik zsebéből előzúgnak a hideg téli szelek, füttyögnek a konyha egyik sarkából a másikba, cibálják szegény pletyka gyerektenyérnyi, cirmoszöld leveleit, behuhognak a konyhaszekrénybe, megzörrentik az evőeszközöket, és hordják, hordják a havat. Ülök térdig hófúvásban, az ingem alá - megannyi tűszúrás - hópihék száguldanak. És mindez nem elég, kiszabadul a dér is, fehérlik a hajam, a bajszom, és ajjaj, jön már zúzmaranéni is, rám telepszik, olyan a testem, mintha ezüsttel volna bevonva - már amennyi kilátszik belőle a hóból.
- Látom, szegényember, súlyosan fázol - mondja elégedetten Télapó.
- De még milyen súlyosan - motyogom elkékült szájjal -, lassan a szívemen is jégcsapok lógnak.
Télapó ezen elgondolkozik, mereven néz, talán a jégcsapos szívemet próbálja elképzelni. Na itt az alkalom - gondolom -, és nemhiába vagyok szegényember, már mondom is, mint Tiborc:
- Akármennyire is a másik Télapó vagy, mégsem szép tőled, hogy csak havazod, jegezed, szelezed, derezed és zúzmaranénized a szegényembert. Valami jó, valami szegényembernek-való azért akadhatott volna egyik fránya zsebedben. Jaj, megfagyok!
Tényleg, kezem-lábam egy-egy érzéketlen kődarab, a fülem egyetlen szúró fájdalom. Egy jegesmedve sem bírná ezt a rémületes telet.
- Na várj - mondja Télapó -, ebben a zsebemben is hoztam valamit. Szegényembernek-valót. - Az inge zsebébe nyúl.
- Mi az?
- Téli csillagok.
Felszikráznak fölöttünk a téli csillagok, csupa sziporka, csupa ragyogás a konyha mennyezete. A hideg most is csontig ható, szegényember szívéről nagy koppanással mégis lehullik egy jégcsap. Hát emlékszik rá! Tavaly télen nézte Télapó és szegényember együtt a téli csillagokat. Mert télen a legcsodálatosabb a tiszta, csillagos ég. Csak kevesen tudják, mert kinek van érkezése nagy hidegben csillagos eget bámulni? Télapó meg a szegényember tudják. Igen ám, de akkor füles sapkában voltunk, bundás csizmában és télikabátban. Úgy könnyű!
- Ez nagyon szép tőled, Télapó - vacogom maradék erőmmel -, de csak annyit értél el vele, hogy díszkivilágítás mellett fagyok meg.
Lép felém egyet.
- Mit is mondtál, miből raktatok nagy tüzet hideg teleken amikor gyerek voltál Rácpácegresen?
- Rőzséből - nyögöm, és a dobhártyámon már dörömbölnek a fagyhalál bimbamjai.
- Azt is hoztam! - kiált Télapó.
- Mit?
- Rőzsetüzet.
- Már hogy hoztál volna, kedves Télapó, amikor nincs is több zsebed?
- De-de! - mondja büszkén, és megfordul.
Tényleg! A farzseb!
Kedves szülők, csak farzsebes nadrágot vegyetek a gyerekeiteknek!
Előveszi a farzsebéből a rőzsetüzet, elém rakja.
Eszi a láng a vékony ágakat, a ropogás boldog szimfónia, a téli csillagokig csap fel a rőzsetűz. A szegényember mohón előrenyújtja elgémberedett kezét, elpárállanak róla a havak, jegek, derek és zúzmaranénik, az északi-sarki konyha vöröslő fényben dereng.
- Te nem fázol, Télapó?
- De, egy kicsit én is.
- Akkor gyere közelebb.
Közelebb jön, leguggol a tűz mellé, ő is a láng felé tartja a kezét.
- Jó meleg - mondja.
- Ühüm - bólint a szegényember.
Melegszenek.
 
 
0 komment , kategória:  Az életről  
Címkék: legcsodálatosabb, konyhaszekrénybe, szegényemberekre, szegényembernek, gyerektenyérnyi, díszkivilágítás, zúzmaranénized, gyerekeiteknek, zúzmaranénitől, elgémberedett, rácpácegresen, felszikráznak, elgondolkozik, evőeszközöket, szegényembert, búgócsigával, szegényember, előrenyújtja, dobhártyámon, elpárállanak, akármennyire, megzörrentik, télikabátban, zúzmaranénik, zúzmaranéni, hőmérséklet, dörömbölnek, mellényzseb, koppanással, száguldanak, gázcsöveken, csillagokat, melegszenek, ajándékokat, csillagokig, farzsebéből, másik Télapó, ládára ülnöm, búgócsigával ötvözött, kezét leereszti, ajándékokat hozod, tudatlan szegényembereknek, keze fönn, jobb zsebére, hideg téli, zúzmaranénitől minden, konyhában érezhetően, piros födő, gázcsöveken hegyes, másik zsebéből, konyha egyik, jégcsapos szívemet, Lázár Ervin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tehetségtelen gyerek nincs.  Jó éjt  Aki szeret, annak senki sem id...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az idő elsodorja létezésünk  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Idézetek a barátságról  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  György napra  Facebookon kaptam  Szép estét  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Életművészet  Mindenünk, amink van, amit sze...  Volt egy...  S a dalok tanulsága  Esti kép  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Muratáj  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  Amit átélünk,  Ma  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Maradék idő  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Életművészet  Alvó cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  A fák lelke  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Különös!  Pillangó  Minden gyerek jó.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Gábor Dénes gondolata  György napra  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
másik Télapó, ládára ülnöm, búgócsigával ötvözött, kezét leereszti, ajándékokat hozod, tudatlan szegényembereknek, keze fönn, jobb zsebére, hideg téli, zúzmaranénitől minden, konyhában érezhetően, piros födő, gázcsöveken hegyes, másik zsebéből, konyha egyik, jégcsapos szívemet, fülem egyetlen, rémületes telet, inge zsebébe, téli csillagok, konyha mennyezete, hideg most, téli csillagokat, szegényember tudják, fagyhalál bimbamjai, vékony ágakat, ropogás boldog, téli csillagokig, szegényember mohón, északi-sarki konyha, láng felé, legcsodálatosabb, konyhaszekrénybe, szegényemberekre, szegényembernek, gyerektenyérnyi, díszkivilágítás, zúzmaranénized, gyerekeiteknek, zúzmaranénitől, elgémberedett, rácpácegresen, felszikráznak, elgondolkozik, evőeszközöket, szegényembert, búgócsigával, szegényember, előrenyújtja, dobhártyámon, elpárállanak, akármennyire, megzörrentik, télikabátban, zúzmaranénik, zúzmaranéni, hőmérséklet, dörömbölnek, mellényzseb, koppanással, száguldanak, gázcsöveken, csillagokat, melegszenek, ajándékokat, csillagokig, farzsebéből, vészjóslóan, elégedetten, érzéketlen, abbahagyja, akadhatott, jegesmedve, mennyezete, elképzelni, jellemzőbb, behuhognak, felöltözöm, rőzsetüzet, kieresztem, melegebben, hófúvásban, cirmoszöld, füttyögnek, érezhetően, pelyhekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 12857 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1010
  • e Hét: 4571
  • e Hónap: 7792
  • e Év: 33920
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.